West-Brabantse apothekers helpen bij coronavaccinatie

BREDA – West-Brabantse apothekers schieten zorginstellingen en GGD te hulp bij de vaccinatiecampagne. Ze helpen bij het klaarmaken van de vaccins tegen het coronavirus, wat een specialistische vaardigheid is.

Bron: BN DeStem – Gerlach Hochtenbach

Volgens Ivo Witte van Apotheekgroep Breda is er een tekort aan ervaren medewerkers die de vaccins kunnen voorbereiden. ,,Het vaccin, in dit geval van BioNTech/Pfizer, maar straks ook van Moderna, moet met vloeistof worden verdund en daarna in een precies de juiste hoeveelheid worden ‘opgetrokken’. Dat is een handeling die niet iedereen kan verrichten en ervaring vereist. Het is mooi dat wij als apothekers hierbij kunnen helpen.”

Inmiddels, zegt Witte, is de samenwerking met verschillende instellingen in de regio gezocht en starten apothekers en assistenten op zeer korte termijn met hun werk. ,,Dat gaat gebeuren in de zorginstellingen zelf, want de tijd tussen het voorbereiden van een spuit en het moment dat het wordt geïnjecteerd moet zo kort mogelijk zijn en bovendien is het klaargemaakte vaccin gevoelig voor transport.”

Verantwoordelijk

Bij het vaccineren van mensen in zorginstellingen is de instelling zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Het RIVM heeft ziekenhuisapotheken als verantwoordelijke aangewezen voor ontvangst, opslag en distributie van de vaccins in de regio. Niet alleen in West-Brabant, ook elders in het land zijn apothekers aan de slag gegaan, zo constateert beroepsvereniging KNMP. ,,In verschillende regio’s in Nederland werken apothekers al mee”, aldus KNMP. Zo zijn er bijvoorbeeld in de regio Zwolle al meer dan dertig apothekers die GGD en zorginstellingen helpen bij het klaarmaken van de vaccins.

Vaccinatielocaties

Witte verwacht dat ook het aantal West-Brabantse collega’s dat wil meehelpen, fors zal gaan groeien. In de nabije toekomst denkt hij dat apothekers hun steentje ook zullen bijdragen in de GGD-vaccinatielocaties. Momenteel gaat het nog om relatief kleine aantallen mensen die gevaccineerd worden.

Witte: ,,Daarom is de GGD nu nog in staat om in afwisselende teams voor te bereiden en te vaccineren. Maar als later de grotere groepen aan de beurt komen, wil de GGD zoveel mogelijk medewerkers inzetten op het vaccineren zelf. Het zou dan mooi zijn als apothekers hulp kunnen bieden bij het zogenaamde ‘voor toediening gereed maken’ van deze vaccins. Met de GGD West-Brabant is daar inmiddels overleg over gevoerd.”
Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, vindt Witte. ,,We moeten er allemaal zoveel mogelijk onze schouders onder zetten. Want hoe eerder iedereen is gevaccineerd, hoe beter”.

Gerelateerde berichten